Pristagare 2015

Årets verksamhet 2015

Årets verksamhet – Kulturfestivalen

”Årets verksamhet har målmedvetet och uthålligt arbetat med ständiga förbättringar. De är nytänkande, tydliga och strukturerade i sitt kvalitetsarbete. Verksamheten är en viktig del av samhällsutvecklingen på flera arenor i hela kommunen med fokus på mångfald och samverkan.”

Pristagare: Kulturfestivalen, prisutdelare: Lennart Johansson, kommunchef, Gällivare kommun

Coop Malmfaltenpriset

Coop Malmfälten-priset – Stefan Nieminen

”Oavsett om han är i Liikavaara, vid fronten i Långtbortistan eller på Hellnerstadion, har han alltid en spännande historia att berätta, som fängslar och engagerar människor och företag.”

Pristagare: Stefan Nieminen, prisutdelare: Glenn Strandberg, Coop Malmfälten

Mangfalds och jamstalldhetsstipendium

Mångfalds- och jämställdhetsstipendium – GSK Brottning

”En organisation som sedan tjugo år tillbaka arbetat målmedvetet med både mångfald och jämställdhet vilket syns tydligt om man besöker någon av träningarna. Föreningen tar väl hand om alla oavsett individernas förutsättningar, bakgrund, klass, etnicitet, ålder, kön och religion vilket även bidrar till god integration av nya Gällivarebor och likväl nya klubbmedlemmar. Träningarna genomförs i en salig blandning av män och kvinnor, barn och föräldrar, unga och äldre vilket ger ordet ”tillsammans” en märkbar innebörd.”

Pristagare: GSK Brottning, mottagare Lars Jussi och Susanne Köhler, GSK Brottning, prisutdelare: Henrik Ölvebo, Gällivare kommun/Face of Gällivare

Bolidenpriset

Bolidenpriset – Face of Gällivare

”Ett positivt nytillskott för ett ännu bättre Gällivare. Ett Gällivare där förutsättningarna för värme, medmänsklighet och öppenhet utmanas och stimuleras.”

Pristagare: Face of Gällivare, prisutdelare: Björn Koorem, Boliden

Arets Handlare

Årets Handlare – Gällivare Måleri AB

”I en tuff bransch har de lyckats sprida sina kunskaper över flera områden. Deras breda kompetens och långsiktiga tänkande präglar deras sätt att driva företaget, vilket har resulterat i en mycket god utveckling.”

Pristagare: Gällivare Måleri AB, prisutdelare: Mikael Isaksson, Svensk handel

Idrottsstipendium ungdom

Idrottsstipendium – ungdom – Isac Lundeström, Malmbergets AIF, ishockey

”Trots sin ungdom har han hunnit med att representera Sverige i J-16 landslaget vid tre tillfällen. Han har också varit med i Norrbottens TV-pucklag två år i följd och senaste året utsedd till lagkapten. Meriterna i kombination med hans trevliga sätt gör honom till ett utmärkt föredöme för den yngre generationen inom idrotten.”

Pristagare: Isac Lundeström, MAIF Hockey, priset mottogs av pappa Peter Lundeström och mamma Anna Fägnell, prisutdelare: Britt-Marie Wiklund, ordf SoT, Gällivare kommun

Sparbanken Nordpriset

Sparbanken Nord-priset – Sport Event Gellivare Lapland

”Ett företag som stärker Gällivares Näringsliv inom den viktiga besöksnäringen och sätter Gällivare på Sverige- och världskartan. Ett exempel är löpartävlingen Dundret Extrem Running med deltagande av bland andra Marcus Hellner. Ett annat är Dundret Runt, i år med deltagande av de fyra essen Daniel Richardson, Johan Olsson, Markus Hellner och Charlotte Kalla.”

Pristagare: Spot Event Gellivare Lapland, Stefan Nieminen, prisutdelare: Hans Heikki, Sparbanken Nord

LKAB priset

LKAB-priset – Peter Aasa, Quality Hotel & Resort Lapland

”Han har genom stort mod som privat företagare vågat satsa på att växa. Det nya hotellet i Gällivare bidrar starkt till ett attraktivt samhälle.”

Pristagare: Peter Aasa, Quality Hotel & Resort Lapland, prisutdelare: Lars-Eric Aaro, Vd, LKAB

GallivareAmbassador

Gällivare Ambassadör – Sivert Svensson, Tomten

”Alla blir glada av att få träffa Tomten! Sivert personifierar alla de goda egenskaper som en Tomte ska ha och han sprider glädje genom sitt sätt att vara och väcker uppmärksamhet över hela världen. Sivert har bidragit till att Santa Winter Games blivit ett världsevenemang och att Gällivares namn sprids över världen.”

Prisutdelare: Lars Alriksson, vice kommunalråd, Gällivare kommun

Norrbottens Mediapriset

Norrbottens Media-priset Årets förebild – Sanne och Ellen Wennström, Intersport Gällivare

”Att Årets förebilder 2015 fick en tuff start råder det inget tvivel om. Men trots sin ringa ålder och personliga förlust har dessa två systrar axlat det ansvar som givits dem med bravur. Norrbottens media ser upp till och vill prisa denna föredömliga insats som krävt både mod, vilja och god företagsamhet, och som i slutändan gagnar hela Gällivare.”

Pristagare: Sanne Wennström och Ellen Wennström, InterSport Gällivare, prisutdelare: Erik Ranängen, Norrbottens Media

Årets Företagare

Årets Företagare – Magnus Röjlind och Patrik Eslund, ER Consult

”Två unga entreprenörer som på ett fåtal år byggt upp ett stabilt, lokalt ingenjörsföretag inom industrisektorn. De visar att även lokala ingenjörsföretag kan skapa en stabil grund att stå på med rätt utformade tjänster. De är goda föredömen och bevis på att det går att skapa sin framtid i Malmfälten genom hårt arbete och engagemang.”

Pristagare: Magnus Röjlind och Patrik Eslund, ER Consult AB, prisutdelare: Mikael Lundman, Tony Ömalm, Företagarna i Gällivare

Kulturstipendium vuxen

Kulturstipendium – vuxen – Kullekören

”Körsång är en stor folkrörelse i Sverige och sången skapar en stor gemenskap. Glädjen syns och hörs när Kullekören deltar i arrangemang. De har deltagit i Sång i midnattssol, konserter med kända artister samt arrangerat fullsatta julkonserter. Kullekören har skapat gemenskap och glädje med sina sånger under en lång tid.”

Pristagare: Kullekören, prisutdelare: Eva Alriksson, ordf BUoK, Gällivare kommun

Minoritetsspraksstipendium Samiska

Minoritetsspråksstipendium – Samiska – Per-Erik Kuoljok
”För insatser av stor betydelse med att utveckla språkbruket för lulesamiskan och genom att tillgängliggöra verktyg som underlättar och utvecklar användandet av lulesamiska för alla. Han är dessutom en förebild och en profil som satt avtryck i media med både det samiska språket och den samiska kulturen.”

Idrottsstipendium – ledare – Kjell-Åke Johansson, Gällivare SK

”Han är en entusiastisk förgrundsgestalt inom föreningens ungdomsverksamhet där tränarrollen i ungdomsfotbollens träningsgrupp, friidrottens sektionsstyrelse, ledamot i huvudstyrelsen samt föreningens vice ordförande, medfört att föreningen som helhet anammar hans helhetstänk, struktur, utveckling och framåtblickande i föreningens lagbygge.”

Minoritetsspråksstipendium – Finska – Ellen Lundgren
”För sitt medmänskliga engagemang och sin outsinliga energi med att sprida kunskap och främja intresset för språk, kultur och historia över generations- och nationsgränser.”

Minoritetsspråksstipendium – Meänkieli – Torbjörn Ömalm
”För ett imponerande arbete med att både själv lära sig meänkieli och samtidigt sprida detta språk i form av ett kulturarv i musikalisk och bildlig form på ett pedagogiskt sätt.”

Kulturstipendium – ungdom – Season One
”De har vunnit länsfinalen i Livekarusellen och Manifest on Tour. De har med stor framgång deltagit i bland annat Sweden Rock festival och Piteå dansar och ler. De är ett rockband som säger: ”Varför inte låta en majoritet av mångfald, en majoritet byggd utav minoriteter, ett öppet samhälle, ett inkluderade samhälle, bli vårt Nya Gällivare, ett Gällivare av oss alla till oss alla!”

Kulturstipendium – eldsjäl – Olav Köhler och hästen Salve
”Olav Köhler och hans häst Salve har under lång tid erbjudit barn och vuxna att åka med på en tur. Olav började att köra turister till tomten som fanns i hans skog och senare även till hans timmerkåta. Han har under kulturfestivalen öppnat sin timmerkåta och i eldens sken berättas historier från förr. Olav och hästen Salve är eldsjälar som ger glädje till barn och vuxna.”